T-huone on taiteilijakollektiivi, jota yhdistää kuvataiteilijan koulutus Kankaanpään taidekoulussa. Näyttelyssä kollektiivia edustavat Suvi Hammar, Cecilia Koskela, Marika Minkkinen, Samuel Antero Laakso ja Aija R-K. T-huone perustaa näyttelyn ajaksi kuvitteellisen uskonnon Marikaismin Galleria Gjutarsiin.
T-huone taiteilijakollektiivi perustaa näyttelyn ajaksi kuvitteellisen uskonnon Marikaismin Galleria Gjutarsiin. Marikaismi ei perustu yliluonnolliselle jumalalle vaan uskonnon lähtökohtana on ihmisen synnynnäinen käsitys moraalista, sekä tiede ja tasa-arvo. Perinteisiä uskontoja tarkastellaan kriittisesti, mutta luovasti nostaen niissä nähtyjä teemoja nykyaikaan. Kun tarkastelemme uskontoa jumalallisen luomuksen sijasta ihmiskunnan työnä, pystyykö perin ateistinen taiteilijaporukka ammentamaan uskonnosta itselleen ja yleisölle uusia näkökulmia?
Mitä hyviä käytänteitä voisimme uskonnolta omaksua, ja miten nykytaiteen keinoin voimme muistuttaa meitä olemaan hyviä toisiamme kohtaan? Mistä löydämme lohtua kun kauneimmatkin ihmissuhteemme päättyvät väistämättä menetykseen. Jonain päivänä kuoleminen on meille kaikille edessä. Aikaisemmin uskonto toi lohtua yhteiskunnassa näihin tilanteisiin, mutta maallistuneessa maailmassa lohdun tuojaa ei enää samalla tavalla ole. Mikä on taiteen osuus tyhjiön täyttäjänä?
Toteutamme avajaisten aikana galleriassa uskonnolista rituaalia vastaavan performatiivisen tapahtuman, johon yleisöllä on mahdollisuus osallistua. Avajaiset keskiviikkona 16.10.2024 klo 17-19.
You're in a cult, call your dad -näyttelyssä on esillä taiteilijakollektiivi T-huoneen näkemyksiä edellä mainituista aiheista. T-huone on taiteilijakollektiivi, jota yhdistää kuvataiteilijan koulutus Kankaanpään taidekoulussa. Näyttelyssä kollektiivia edustavat Suvi Hammar, Cecilia Koskela, Marika Minkkinen, Samuel Antero Laakso ja Aija R-K.
Marikaismi kannustaa ihmisiä olemaan yhteydessä toisiinsa, jakamaan hetkiä keskenään, ja pyrkii kehittämään uusia rituaaleja. Marikaismilla on tiettyjä tärkeitä arvoja ja lähtökohtia, joista luonto ja ympäristö ovat suurimmassa osassa. Luonto on se jokin; itseä suurempi, johon koemme yhteyttä, johon ihmiset ovat väkisinkin sidoksissa ja jota emme pääse pakoon.
Näyttelyssä nousseet teemat, kuten luontoarvot ja elämän kiertokulku ovat nousseet esiin kunkin jäsenen henkilökohtaisesta pohdintatyöstä, ja jokainen jäsen on työstanyt niitä haluamallaan tavalla. Esikuvat, pohdinnat ikääntymisestä ja lohdusta ovat siis yleismaailmallisuudessaan hyvin henkilökohtaisia aiheita. Teoksissa pohditaan näkökulmia siirtymäobjektien ja symbolisten esineiden hyödyllisyydestä aikuisten arkisessa jaksamisessa ja toisaalta taas esineiden ja tavaran suhdetta ylikulutukseen. Useissa näyttelyn teoksissa on käytetty kierrätysmateriaaleja.
Näyttelyä sponsoroivat Alfred Kordelinin säätiö ja Uudenkaupungin kaupunki.