VTS Salossa | Karkausvuosi | 4.-29.6.2024

Vantaan ja Salon Taiteilijaseurat esiintyvät vuonna 2024 vastavuoroisesti toistensa gallerioissa. Näyttelyvaihdon käynnistää Vantaan Taiteilijaseura, jonka näyttely Karkausvuosi on esillä Salossa kesäkuussa. Vantaan Taiteilijaseuran Galleria K saa puolestaan Salon Taiteilijaseuran vieraakseen elokuussa.

Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 8.6.2024 klo 16-18
osoitteessa Tehdaskatu 18, 24100 Salo. Tervetuloa!

Vantaan Taiteilijaseuran näyttely Karkausvuosi Salon Taiteilijaseuran Galleriassa käsittelee aikaa, jota parhaillaan vietämme. Karkauspäivä lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat astronomisia vuodenaikoja. Saamme neljän vuoden välein elämäämme yhden “ylimääräisen päivän”, joka määrittelee vuotta, mutta jonka unohdamme yleensä helmikuun jälkeen. Aihe antaa vapauksia tulkita sitä monesta eri näkökulmasta.

Kuvataiteilija Päivi Eerola kirjoittaa aiheesta näin: Karkausvuonna tai ainakin karkauspäivänä asiat ovat nurin kurin. Sen vuoksi olen tehnyt nämä pienet fantasiaan kumartavat teokset. Taikurin teekutsuilla mennään Liisa Ihmemaan maailmaan abstraktilla otteella.

Kyseessä on vaihtonäyttely Salon ja Vantaan Taiteilijaseurojen välillä. Salon vaihtonäyttelyyn valittiin yhteensä 40 teosta 28 taiteilijalta. Salon Taiteilijaseuran jäsenet vuorostaan esittäytyvät Galleria K:ssa elokuussa teemalla Saloilta.

Karkausvuosi-näyttelyyn valitut taiteilijat:
Albert Adel
Vesa Arjatsalo
Päivi Eerola
Anu Eskelin
Tizzi Fib
Leena Golnik
Leena Halonen
Hannele Heino
Jan Heinonen
Paula Holopainen
Jonna Jylhä
Jaana Kangas
Anne Kauppila
Heli Kolho
Saara Korppi
Merja Kupari
Carita Nissinen
Merja Nykänen
Paula Pitkänen
Tarja Polari
Juha Rantanen
Raija Rastas
Seera Rytkölä
Hans-Peter Schutt
Hannu Sillanpää
Soili Talja
Tanja Valta
Kari Vähäsarja

 

Galleria Gjutars | TUULA VEHANEN | Fragile | 30.5.-20.6.2024

Fragile-teossarjassani käsittelen maisemakuvaa ja sen kautta ihmisten luontosuhdetta sekä valokuvan keinoja rakentaa ja muokata sitä.
Ehkä kuvien kautta voi nähdä ripauksen vanhoja myyttejä, tuntea yhteenkuuluvuutta menneeseen ja tulevaan, hiljentyä vaalimaan pyhyyttä.

Fragile-teossarjassani käsittelen maisemakuvaa ja sen kautta ihmisten luontosuhdetta sekä valokuvan keinoja rakentaa ja muokata sitä.

Kuvaan luontoa, sen kauneutta, majesteettisuutta mutta myös kuolemaa ja rumuuden estetiikkaa, joka pohtii kauneuden käsitteitä. Onko kuolema kaunis? Voiko tuholaishyönteisen tuhoaman puun kauneudesta nauttia?

Rakennan kuvista kaksiulotteisen kuvan lisäksi tilallisia valokuvaveistoksia ja moniaistillisia kokemuksia ääntä, kuvaa ja tilaa hyväksi käyttäen.  Maisema ei ole vain näkymä vaan se voi olla portti elämykselliseen havaintoon, joka kätkee sisäänsä viittauksia ja vertauksia. Kuvani haastavat luonto- ja maisemakuvan määritelmiä lähestymällä puhtaasti taiteellista, abstraktia kuvaa. Samalla ne tavoittavat tunteen tasolla kokemuksen luonnosta ohittamalla ajan ja paikan määreet. Kuvalliset viittaukset ja metaforat luovat vahvan yhteyden luontoon ja lähestyvät elämän perimmäisiä kysymyksiä ja mysteereitä.

Läsnä ovat kuolema ja kuolevaisuus, elämän sekä ihmisen ja luonnon suhteen haavoittuvuus ja hauraus mutta myös kaiken pohjalla oleva resilienssi ja elinvoima.

Työni juuret ovat pienellä saarella meren äärellä, jonne tunnen vahvasti kuuluvani. Yhteenkuuluvuus ympäröivän luonnon kanssa ja vääjäämättömän muutoksen seuraaminen aitiopaikalta synnyttävät huolta sekä surua tulevaisuudesta ja menetyksestä, jonka kohtaamme ilmaston muuttuessa.

Ihmisen ja luonnon suhde on samalla haavoittuva sekä haavoittava. Luonnolla, kuten kuvillakin, on kyky parantaa sekä voimaannuttaa ja luoda toivoa. Pyhyys on yhteiskunnassamme pitkälti peittynyt kiireen ja kaupallisuuden alle. Luonto tulisi nähdä pyhänä sen sijaan, että sen arvo mitataan tuotannon välineenä.

Ehkä kuvien kautta voi nähdä ripauksen vanhoja myyttejä, tuntea yhteenkuuluvuutta menneeseen ja tulevaan, hiljentyä vaalimaan pyhyyttä.

”Emme tarvitse uusia maisemia, tarvitsemme uudet silmät.”
-Marcel Proust-

_ _ _ _

Sain ensimmäisen kamerani 10-vuotiaana.  Valokuvaaminen oli etuoikeus, joka avasi pääsyn paikkoihin, joihin en olisi ilman kameraa päässyt. Perheessämme kamera kulki aina mukana. Kamera oli itsestäänselvyys siinä määrin, että kesti pitkään ennen kuin ymmärsin, että valokuvaaminen voisi olla myös ammatti.

Olen opiskellut piirtäjä-artesaanin tutkinnon ja valmistunut taiteen kandiksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Pari vuotta sitten palasin tekemään kesken jääneet taiteen maisterin opinnot loppuun Aalto yliopistossa.

Olen ehtinyt toimia opettajana, kuvata niin muotokuvia, mainoksia kuin taidetta.

Luonto on ollut minulle tärkeä lapsesta saakka, ja se on keskeisiä elementtejä kuvissani. Olen saanut tarkkailla luontoa ja siellä tapahtuvia muutoksia aitiopaikalta, saaristossa sijaitsevalta mökiltä. Myrskyt ovat lisääntyneet ja kalakannat pienentyneet. Sinilevä on jokavuotinen ongelma. Tulevien muutosten laatua ja laajuutta ei tiedä kukaan.

Luontoa voi kuvata monella tavalla. Minua kiinnostaa rikkoa perinteisen maisemakuvan rajoja, ja tuoda konkreettisen esittämisen sijaan esiin myös katsomisen kautta syntynyt kokemus sekä tunne. Mukana kulkee kaiken aikaa halu tehdä näkyväksi luonnon merkitystä, herättää ajatuksia ja keskustelua. Valokuvan esittäminen on minulle pyrkimystä dialogiin.

Luonnon lisäksi olen kuvannut mm. Liettuan kehitystä itsenäisyyden ajalla, vähemmistöjä, vammaisten seksuaalisuutta ja elefanttien hautajaisrituaaleja.

Minua kiinnostavat taiteiden raja-aitojen rikkominen ja tilallisuus taiteen esittämisessä.

Luen mielelläni, tanssin salsaa ja joogaan, esittävä taide on lähellä sydäntä. Meri ja uiminen, pitkät aamut ja elokuun tähtikirkkaat yöt, kissan rapsutus ja metsälenkit koiran kanssa….

-Tuula Vehanen-

_ _ _ _

Avajaiset ke 29.5.2024 klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Galleria K | KOTELO – RYHMÄ | 31.5.-30.6.2024

KOTELO on grafiikka-, keramiikka- ja lasitaideteoksista muodostuva kuuden taiteilijan ryhmänäyttely. Taiteilijat Alex Baer, Helena Lundahl, Sanni Havas, Ronja Kortelainen, Lotta Maija ja Sandra Prami ovat valmistumassa taiteen maistereiksi Aalto-yliopistosta. Näyttely tuo yhteen muutoksen teemaa käsitteleviä teoksia. Tekijöiden vasta alkama polku tähtää elämänmittaiseen kasvuun oman taiteellisen ilmaisun parissa.

Toukka pakenee munasta ainoana tehtävänään ravita itseään seuraavia elämänvaiheitaan varten. Se kasvaa luoden nahkansa. Vanhan nahan alta paljastuu jotain, mitä ei enää tunnista samaksi. Kotelo. Sen sisällä vanha hajoaa, kaikki osat järjestäytyvät uudelleen. Kotelossa muovataan uutta talteen kerätystä. Lopulta uusi uljas muoto murtaa tiensä ulos. Sen täytyy kuitenkin vielä oikaista ja kuivata siipensä.

Mytologioissa muodonmuuttajat ovat hahmoja, jotka johdattavat onneen tai harhaan antaen opetuksia. Keramiikka on oiva materiaali aiheen tutkimiseen. Savi on välivaihe satojen miljoonien vuosien mittaisessa kiven kiertokulussa syvältä maankuoresta maan pinnalle ja takaisin sen alle. Uunin kuumuudessa savessa tapahtuu keraaminen muodonmuutos. Esine muuttuu ikuiseksi. Savella ei ole omaa muotoa ja siksi keramiikka on tekijänsä mielen kuva. Lopputulos heijastelee luonnonvoimia, muistuttaen ihmisestä osana luonnon jatkuvaa muutosta.

Avajaisia vietetään torstaina 30.5. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!.

KOTELO on taiteilijoiden Alex Baer, Helena Lundahl, Sanni Havas, Ronja Kortelainen, Lotta Maija ja Sandra Prami ryhmänäyttely. Näyttely tuo yhteen muutoksen teemaa käsitteleviä teoksia.

Alex Baer instagram: @alexbaerig

Helena Lundahl instagram: @hexlundahl

Sanni Havas instagram: @sannihavas

Ronja Kortelainen instagram: @ronjaliina

Lotta Maija instagram: @lottamaija

Sandra Prami instagram: @pramisandra

 

 

 

Galleria K | ANU ESKELIN | Tule, tule hyvä päivä | 31.5.-30.6.2024

Anu Eskelinin maalaaminen saa vahvasti vaikutteita luonnosta. Valo, värit ja muodot, jotka hän imee itseensä luonnosta, tulevat ilmaistuiksi hänen maalausprosessissaan. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, mitä hän näkee, vaan niistä tunteista, joita luonto laukaisee hänessä. Maalatessaan hän unohtaa itsensä. Kangas kertoo hänelle, mitä tehdä. Ne ovat muistoja ja koettuja tunteita, jotka tulevat hänen maalauskankailleen. Tällä tavalla hän yhdistää ulkoisen maiseman sisäiseen olotilaansa. Maalaaminen hänelle merkitsee elossa olemista, olemista tässä kiihkeässä tilassa.

Abstraktit, akryyliväreillä maalatut teokseni, syntyvät spontaanisti tunteideni ja alitajuntani kautta, ilman ennalta suunniteltua lopputulosta. Ne ovat muodon, värin ja liikkeen tutkimista, joissa todellisuus kohtaa aineettoman.

Vaikka teoksistani puuttuukin tunnistettavia muotoja, katsojat voivat nähdä niistä itselle merkityksellisiä asioita. Toivonkin heidän saavan yhteyden omaan alitajuntaansa ja ottamaan vastaan abstraktion tarjoaman mysteerin ja monitulkintaisuuden sekä löytämään maalauksistani inspiraatiota omista mielikuvistaan ja lopulta oman totuutensa.

Anu Eskelin on kuvataiteilija/taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Vantaalla.

Kuvataiteilijamatrikkeli | Anu Eskelin
Instagram | Anu Eskelin

Avajaisia vietetään torstaina 30.5. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Galleria Gjutars | OLENA KAYINSKA | Dreams of a sleep | 21.5.-26.5.2024

Toukokuun residenssitaiteilijamme on ukrainalainen Olena Kayinska Lvivistä. Hänen Dreams of a sleep -näyttelynsä teokset on maalattu Gjutarsissa toukokuun aikana.
"I travel far from home to find my sleep and bring it to my bed. I am searching. I walk and walk. My movement leads me to peace. Peace in me and peace at my home. And movement becomes more meaningful when you frame it with stillness."

I dream of sleeping like I did many years ago. Back then, I would come home from work tired and fall into a deep sleep at the same moment. With just my head touching the pillow, I would dissolve without effort. And it was right.

Now I am carrying a sack full of bones. A sack of secrets and untangled knots, trauma and pain, sadness and grayness. A sack of bones of people who died in the war. A bag of enemy missile fragments. A bag of night sirens. At sunset, the gray seeps through that sack and envelops me, and the threads tie to my fingers and drag me into the tunnels of my thoughts. And there is no sleep there. There is fear and self-loathing.

I dream of sleeping like I used to. Where my bed is a ship on which I am flying home. Through the labyrinth of my past, I am looking for the tunnel, the bridge that will lead me to the real me. I am looking for the river whose waters will wash away the grayness from me.

My body has forgotten how to fall asleep, and I collect artifacts that will help it remember. Along the way, I collect bird feathers, sprouted cones, pieces of fog, shiny fish scales, twigs to light a fire, old boats, small empty bottles and plates, and the cries of seagulls. I travel far from home to find my sleep and bring it to my bed.

I am searching. I walk and walk. My movement leads me to peace. Peace in me and peace at my home. And movement becomes more meaningful when you frame it with stillness.

_ _ _

Avajaiset ke 22.5.2024 klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!
Opening on Wednesday 22nd of May from 5 to 7 p.m. Welcome!

Taiteilija on tavattavissa myös tiistaina, lauantaina ja sunnuntaina.
Meet the artist also on Tuesday, Saturday and Sunday.

Huom! Näyttely on poikkeuksellisesti avoinna jo tiistaina 21.5.
Avoinna | Open:
ti-ke | Tue, Wed 12-18
to-pe | Thu, Fri 11-17
la-su | Sat, Sun 12-16

_ _ _

I am Olena Kayinska, an artist based in Lviv, Ukraine. I work in the genre of intellectual primitivism, paired together with deep philosophical and psychological senses. My fields of research are finding of inner peace, post-trauma recovery, and psycho-somatic healing. My paintings-dreams take the observers inside, to the subconscious, to the core. Trying to find the inner self, the observer wanders through the imaginary world, fantastic forests, filled with symbolic images and archetypical symbols, inhabited with mysterious creatures, each of which provides a guide to the final destination – true self. My aim is to make people happier.

My paintings show the endlessness of obvious and unobvious relationships in this world with the help of mysterious storylines with the metaphysical sense. Being the guide between the worlds, I mix reality and magic in a genuine meditative form of my witchcraft. Direct ascetism of the flat surfaces, completeness, and persuasiveness of the compositions, seamless statics, graphical coding of the deep sense into the schematic images, order, and rhythm of the paintings focus the observer’s attention on what is underneath.

I participated in 60+ exhibitions, contemporary art festivals and art residencies, and exhibited 12 personal projects. My paintings are kept in museum funds and private collections in Ukraine, Poland, Germany, The Netherlands, Slovakia, Hungary, United States, and Turkey.

More about my practice here -
Web site | Olena Kayinska
Instagram | Olena Kayinska
Me email – olena.kayinska@gmail.com

Galleria K | KUVATAIDEKOULU | Muutoksen pyörteissä | 5.5.-23.5.2024

Näyttelyyn osallistuu 26 kuvataiteen perusopintojensa loppuvaiheessa olevaa Vantaan kuvataidekoulun oppilasta. Lopputyö on oppilaan opinnäytetyö ja samalla itsenäinen taideprojekti.

Vantaan kuvataidekoulun lopputyönäyttely MUUTOKSEN PYÖRTEISSÄ 5.5.-23.5.2024

Näyttelyyn osallistuu 26 kuvataiteen perusopintojensa loppuvaiheessa olevaa Vantaan kuvataidekoulun oppilasta. Lopputyö on oppilaan opinnäytetyö ja samalla itsenäinen taideprojekti. Lopputyö muodostuu taideteoksesta, portfoliosta ja lopputyönäyttelyyn osallistumisesta.

Nuorten taiteilijoiden työt ovat usein hyvin henkilökohtaisia. Aihepiiri on laaja, mutta käsitellä voidaan yksinäisyyttä, masennusta, kiusaamiskokemuksia ja kasvamista aikuisuuteen. Mutta aiheet voivat olla myös lapsuusmuistoista tai populaarikulttuurista kumpuavia. On hienoa nähdä nuorten taiteilijoiden into, heittäytyminen ja rohkeus, vaikka teoksen onkin tehty osana taidekoulun opintopolkua.

Monille nuorille taiteilijoille tähän lopputyönäyttelyyn osallistuminen voi olla myös ensimmäinen näyttelyyn osallistuminen. Vantaan kuvataidekoululle lopputyönäyttely on aina varma kevään merkki. Tällä kertaa olemme erityisen tyytyväisiä, koska osallistuvia lopputyöntekijöitä on niin monta ja koska olemme saaneet käyttöömme Galleria K:n tilat.

Juha Saari
rehtori
Vantaan kaupunki / Vantaan kuvataidekoulu

http://vkk.eepos.fi/
https://kuvataidekoulu.vantaa.fi/
http://www.facebook.com/vantaankuvataidekoulu

http://www.vantaa.fi/juhlavuosi #vantaa50 #kotonavantaalla #vanda50 #hemmaivanda