Jaana Tuomisto taidenäyttely Galleria Gjutars

GALLERIA GJUTARS | JAANA TUOMISTO | LEIJUVAT LATTIAT JA MUITA MIELENTILOJA | 8.-19.6.2022

GALLERIA GJUTARS | JAANA TUOMISTO | LEIJUVAT LATTIAT JA MUITA MIELENTILOJA

 

Kunnianosoitus vanhoille taloille, ylistys ihmisyydelle.

Näyttelyn taloteemaiset minimalistiset grafiikan vedokset on tehty tähän tilaan. Yksittäisvedosten värimaailma on syntynyt valosta, tunnelmasta ja rakkaudesta taloihin. Tämä talo on minulle ja monille seuramme jäsenille kuin sielunkoti. Tänne on ihana tulla ja täällä on vietetty hauskoja juhlia vuosien varrella. Mentaaliset tekijät rakentavat talolle inhimilliset piirteet sekä tarjoavat suojaa ja turvaa maailman melskeiltä.

Yleisesti talo vertautuu ihmiseen ja siihen liittyy paljon symbolisia merkityksiä. Sisäänkäyntiä pidetään edustustilana, ulkoisten viestien ja mielikuvien rakentajana. Sanotaan että ”ensivaikutelma syntyy eteisessä.” Talon ullakko edustaa ihmisen tietoisuutta, rationaalisia arvoja ja rakkaita säilytettäviä muistoja. Tiedostamattomaan kellariin kätkeytyy irrationaalisuus, primitiiviset tunteet, häpeä ja muut epämieluisat muistot, joita tässä näyttelyssä edustaa tummat mystiset ovet.

Jungin jalanjäljissä talo ja sen sisätila vertautuvat ihmisen psyyken käsitteisiin, johtavat mielentiloihin ja uniin. Talounet luovat alitajunnan ääriviivoja ja niiden sisällä kohdattuja tunteita pystyy käsittelemään abstraktilla tasolla neutraalisti.

Näen usein unta taloista, joissa olen käynyt. Unieni talot ovat rauhallisia, valoisia ja usein muistan olleeni onnellinen, kun olen löytänyt takaisin taloon. Usein myös eksyn sokkeloihin ja löydän taloista sellaisia tiloja, joiden olemassaolosta minulla ei ollut mitään ymmärrystä, vaikka talo on entuudestaan tuttu. Löytöretkillä vanhoissa taloissa löydän yleensä kadottamiani asioita ja esineitä sekä tuonpuoleiseen siirtyneitä kanssakulkijoita, joiden kohtaaminen on lohdullista.

Näyttelyn toisessa huoneessa on esillä Kanssakulkijat - sarjaa vuosien varrelta useilla grafiikan tekniikoilla. Mukana on monotypioita, puupiirroksia ja syväpainotekniikoilla toteutettuja vedoksia. Ne ponnistavat sommittelultaan muotokuvan traditiosta. En kuitenkaan pyri esittämään ihmistä tunnistettavana henkilönä vaan haluan kuvata ihmisyyttä eleettömyyden ja tyyneyden kautta, kuin ulkopuolisena maailman tarkkailijana. Tilan ja ihmisen välille syntyy luonteva dialogi, joka haastaa pohtimaan läsnäoloa, ihmisyyttä ja elämän kunnioittamista.

www.jaanatuomisto.fi

www.instagram.com/7dream_jaanatuomisto
www.facebook.com/jaana.tuomisto.3

Avajaiset keskiviikkona 8.6.2022 klo: 17-19
Näyttely avoinna 9.-19.6.2022
Avoinna ke 12-18, to-pe 11-17 ja la-su 12-16

Taiteilija tavattavissa viikonloppuina.

Galleria Gjutars
Vanha Kuninkaalantie 6, Tikkurila
01300 Vantaa

värikäs maalaus

Galleria K | Päivi Eerola | Linnunrata | 3. – 19.6.2022

Galleria K:ssa avautuu kesäkuussa Päivi Eerolan maalauksista koostuva näyttely gallerian alatasossa.

Päivi Eerolan tunnelmalliset öljyvärimaalaukset kutsuvat seikkailuun Linnunradalle. "Olen ottanut vapauden kuvitella, millaista elämää galaksillamme voisi olla," taiteilija kertoo. Näyttelyssä on planeettoja ja taivaankappaleita maisemina ja asetelmina.

Päivi Eerola hankkii tietoa ja inspiraatiota maalauksiin tieteestä ja historiasta, mutta varsinainen maalausprosessi on intuitiivinen. "Kun aloitan uuden teoksen, tulee kutkuttava jännitys, että minnehän nyt saavutaan ja mitähän sitten alkaa tapahtua. Maalaus näyttää aluksi petollisen rauhalliselta ja sitten se pikku hiljaa syttyy eloon." Näyttelykin on täynnä kuhinaa ja liikettä. Tämä Linnunrata ei ole autio, vaan kasvit ja eläimet ovat muuttaneet planeettojen karut olosuhteet värikylläisiksi paratiiseiksi.

Linnunrata-näyttelyn maalaukset ovat esittävän ja abstraktin välissä. Päivi Eerola viimeistelee nopeasti sivalletut yksityiskohdat huolella: "Kukka ja lintu toistuvat töissäni, mutta välillä ei tiedä kumpi on kumpi. Entisenä muotoilijana minua kiehtoo se, että muodolla voi ilmaista tuntumaa kuten kohteen painoa, pehmeyttä, nopeutta, hajua ja luonnetta. Minua kiinnostaa myös liikkeen ja tarinan kertominen erilaisten viivojen avulla."

Maalauksissa on myös voimakkaasti läsnä juhla ja ylellisyys. Kuvien isot linjat laskostuvat kuin silkit ja sametit ja yksityiskohtien värit hehkuvat korujen tavoin. Päivi Eerola kertoo opetelleensa vanhoja maalaustekniikoita: "Rakastan barokin estetiikkaa. Halusin herättää vanhat mestarit mukaan visioimaan onnea Linnunradalla." Tässä näyttelyssä eletään pitkällä aikajanalla, sillä maalauksissa barokin koukeroihin yhdistyvät maisemamaalauksen pitkät perinteet, 1900-luvun alun abstraktin synty ja nykyaikainen koti kuoseineen. "Aina seikkailun jälkeen on kiva palata kotiin."

Avajaiset torstaina 2.6. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilija tavattavissa sunnuntaina 12.6. klo 14-16.

Näyttely Facebookissa

värikäs maalaus

Päivi Eerola, Juhla Neptunuksessa, 2022, öljy kankaalle, 90 x 140 cm

 

 

abstrakti maalaus

Galleria K | Riika Anundi | Huokaus | 3. – 19.6.2022

Galleria K:ssa avautuu kesäkuussa Riika Anundin maalauksista ja veistoksista koostuva näyttely gallerian ylätasossa.

”Sitten kiipeän kivelle ja huokaan. Pisara tippuu poskeltani kivelle ja tippuu siitä sekoittuen rantaveteen. Tunnen yhtä aikaa kaipausta ja onnea. Elämä jatkuu.”

Huokaus kuvastaa suuria tunteita ja ihmisenä olemista – osana luontoa.

Luonnon äärellä on hyvä pysähtyä, avata aistit, maadoittua ja huokaista. Huokaus, henkäys, tuulahdus. Virtaus, flow, liike. Muutos.

Ihminen huokaisee tiedostamattaan ja tahdosta riippumatta. Se on kehollinen tapahtuma, jossa elimistö ottaa elintärkeää happea, mutta huokaukseen liittyy vahvasti myös tunteet. Kaipaus, masennus, suru, ikävä, helpotus, tylsyys tai mielihyvä voivat laukaista huokauksen. Helpotuksesta huokaiseva on ollut raskaan asian äärellä: hän vetää syvään henkeä ja päästää ilmaa ulos rentoutuessaan – kuuluu huokaus. Juuri huokaissut ihminen on vapautunut. Huokaisussa vapautuu elimistöön pakkautunutta energiaa. Hän on läsnä omassa kehossa.

Paras paikka huokaista on luonto. Anundi ammentaa aiheensa teoksiin luonnosta ja urbaanista ympäristöstä. Säätilojen ja vuodenaikojen vaihtelu sekä luonnon muodot ja ihmeelliset yksityiskohdat inspiroivat Anundia: siitepölyn piirtämät linjat veden pinnalla, jäätynyt ilmakupla lätäkössä, rantaveteen heijastuva kaislikko ilta-auringossa. Arjen ympäristön pienet havainnot, kuten maahan pudonnut kumilenkki, kivijalasta pursuavat kasvit tai spraymaalattu merkki asfaltissa saa Anundin hihkumaan. Hän kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin ja saa niistä suurta nautintoa. Anundi pohtii teoksissaan luonnon ihmeellisyyttä ja ihmisenä olemista osana luontoa.

Luonnon ihmeiden ja pienten yksityiskohtien lisäksi Anundia kiehtoo suuret tunteet. Maalaus nimeltään Kaipaus käsittelee surua, kaihoa, ikävää, luopumista. Kaipaus voi olla myös kaunista. Kerrokset ja maalausjäljet teoksissa saa näkyä. Keskeneräisyys tuo elämään rikkautta. Epätäydellisyyden hyväksyminen osana elämää on tärkeää. Huokaisu auttaa jatkamaan elämää vaikeiden asioiden äärellä. Tunteiden kirjosta kirkkain liekki on intohimolla. Anundilla on vahva sisäinen palo taiteen tekemiseen ja se näkyy energisissä maalauksissa. Antautuminen väreille ja materiaaleille sekä prosessille vie mennessään.

Näyttelyn abstraktit ja puoliabstraktit maalaukset on tehty vuosina 2021 ja 2022. Maalauksissa toistuu Anundille tutut muodot, pyöreät kivet, rannan laineet ja valo. Maalauksissa voi nähdä muistojen maisemia, hetkiä, visioita, maisemia mielestä, mahdollisuuksia. Näyttely sisältää maalausten lisäksi veistoksia. Isommat veistokset on muotoiltu metalliverkoista, minkä jälkeen ne on maalattu. “Metalliverkkoteokset ovat kuin huokauksia – keveitä, läpikuultavia ja ilmavia. Niiden läpi voi myös henkäistä”, Anundi kertoo.

Näyttelyssäni haluan avata teosten luomisprosessia. Haluan, että luomisprosessi välittyy katsojille myös näyttelyssä ja herättää halun luoda itse. Osallistaminen on luonteva tapa toimia Anundille. Koen, että luovuuden levittäminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä tässä yhteiskunnassa.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut taiteilijan työskentelyä.

Avajaiset torstaina 2.6. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilija tavattavissa sunnuntaina 19.6. klo 14-16.

Näyttely Facebookissa

abstrakti maalaus

Riika Anundi, Valon laine, kiven huokaus, 2021, akryyli kankaalle, 200 x 150 cm

 

 

GALLERIA GJUTARS | PÉTER HECKER & MÁRIA PECSICS | MEET THE ARTIST | TORSTAINA 19.5. KLO 18

GALLERIA GJUTARS | PÉTER HECKER & MÁRIA PECSICS | MEET THE ARTIST

 

Unkarilaiset residenssivieraat Péter Hecker ja Mária Pecsics pitävät esittelytuokion työskentelystään ja taiteestaan torstaina
19.5.22 klo 18 alkaen. Esittely on englanniksi.

Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilijatalo Gjutars
Vanha Kuninkaalantie 6
01300 Vantaa

Péter Hecker on unkarilainen taidemaalari (s.1963). Vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut taiteiden tohtorina. Vuodesta 2020 hän on apulaisprofessori ELTE-SEK:n kuvataiteiden laitoksella.
Hänen työssään on usein yhdistettynä tyyliteltyjä esineiden ja hahmojen kuvauksia sekä jännitystä ja huumoria, jolle on usein ominaista sarkastinen ja usein sosiaalisesti herkkä kuvateksti. Monien hänen maalaustensa päähenkilö on taiteilija ja taiteilija itse, mutta hänen aiheensa ovat usein myös sosiaalinen ja poliittinen kritiikki.

Mária Pecsics on valokuvaaja, joka asuu Budapestissa, Unkarissa. Vuodesta 2014 lähtien hän on toiminut taiteiden tohtorina ja väitteli tohtoriksi Moholy-Nagyn taideteollisen korkeakoulun DLA-koulusta.Tällä hetkellä hän toimii apulaisprofessorina MATE:n valokuvauslaitoksella Mediainstituutin johtajana. Hän valokuvaa pääasiassa maisemia, jotka tutkivat ihmisen ja luonnon välisen suhteen teemoja. Hänen työskentelynsä pohjana on dokumentaarinen valokuvaus, mutta hänen taideteoksiaan ei aina voida pitää perinteisenä valokuvauksena.

IN ENGLISH

The Artist Exchange Program, founded in 1989 and overseen by Budapest
Gallery, is one of the oldest running residency programs in Budapest.
The program’s main goals are to offer opportunities for Hungarian
artists to familiarize themselves with foreign cultures and to introduce
artists from abroad to the Budapest art scene.

In 2020, Péter Hecker won a scholarship that gave him the opportunity
to spend a month in Finland, Vantaa. The Art Residency Program has only
now become a reality due to the pandemic.

Peter Hecker came with his wife, Mária Pecsics who is also an artist,
and together they will present their artworks to the public at the
Artist House Gallery Gjutars on 19 May 2022 at 18.00. After the
screening, there will be an opportunity to talk to the artists in
person.

Péter Hecker, painter, born in 1963 in Budapest, graduated in Visual
Communication from the Gesamthochschule in Kassel in 1996. Since 2018 he
has been a Doctor of Liberal Arts, and received his doctorate from the
Doctoral School of the Hungarian University of Fine Arts. Favouring
simple settings, his decorative colour paintings, composed of unusual,
surrealistically associated motifs, previously based on private
photographs or images found in various press organs, and more recently
on the internet, are reworked to create completely absurd situations.
His work is characterised by a combination of highly stylised depictions
of objects and figures and a tension and humour that is often
characterised by sarcastic captions and captions that are often socially
sensitive. The main protagonist of many of his paintings is the artist
and the artist himself, but his subjects often also include social and
political criticism.  Since 2020 he is an Assistant Professor at the
Department of Visual Arts at ELTE-SEK.

Mária Pecsics is a photographer living in Budapest, Hungary. After
finishing Secondary School of Visual Arts she graduated in 1998 and in
2003 at the Department of Photography and at the Teacher School of
Hungarian University of Art and Crafts. Since 2014 she has been a Doctor
of Liberal Arts, and received his doctorate from the DLA school of
Moholy-Nagy University of Art and Design. She photographs principally
landscapes that explore themes of the relationship between human and
nature. Her artwork is documentary photography that based on different
concept. Her artwork cannot always be considered traditional
photography, she often creates photographic objects and makes use of
appropriation.
Since 1998 she is a member of Association of Hungarian Photographers. In
2000 she founded a professional advertising photo studio and led it for
six years. Since 2006 she works as a teacher. At present she is an
Associate Professor at Photography Department of MATE as leader of the
Media Institute.

Leena Halonen, taidenäyttely, Galleria Gjutars

GALLERIA GJUTARS | LEENA HALONEN | JA ÄKKIÄ KAIKKI OLI TOISIN | 22.5.-3.6.2022

GALLERIA GJUTARS | LEENA HALONEN | JA ÄKKIÄ KAIKKI OLI TOISIN

 

Esillä olevat työt olen maalannut helmi-maaliskuussa Suomen Taiteilijaseuran Grassinan taiteilijaresidenssissä. Kahden koronavuoden stressi väheni ja nautin Toscanan kauneudesta ja valosta. Sitten tuli sota. Ensin värit olivat heleitä ja muuttuivat sitten dramaattisemmiksi.

Ilmaisussani on aina ollut taustalla ilmapiiri, isot globaalit ratkaisemattomat asiat, mutta sota tuli kuin salama.

Maalaaminen on keinoni ilmaista asioita ja tunnelmia, jotka koen tärkeiksi. Ilmaisuni on useimmiten abstrakti tai symbolinen, värit ja valo luovat tunnelman ja kokemuksen.

Olen koko tämän kummallisen ajan työskennellyt teemalla:

Kuljen ja kuljen…

Polkuja, teitä ristiin rastiin, viivoja, värejä.

Gjutars on kuin kotipesä, täällä pidin ensimmäisen näyttelyni 20 vuotta sitten. Tila on kaunis, hiljainen, täynnä tunnelmaa.

Ilolla voin todeta, että tila on elvytetty uudelleen galleriakäyttöön taiteilijoiden toiveen mukaisesti.

……………………………

Leena Halonen (1946) on Vantaalla ja Perniössä Koski as. kylässä asuva taidemaalari. Työhuone on Espoossa.

Hän on Taidemaalariliiton varsinainen jäsen ja kuuluu myös Espoon Kuvataiteilijoihin, Vantaan Taiteilijaseuraan, Viipurin Taiteilijaseuraan ja firenzeläiseen Societaˋdelle Belle Arti - Circolo Degli Artisti ”Casa ei Dante” seuraan.

Tämä näyttely on hänen 19. yksityisnäyttelynsä. Lisäksi hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Taideopintonsa hän on suorittanut useiden suomalaisten taidepedagogien oppilaana opiskellen piirustusta, värihavaintoa, värianalyysiä ja maalausta mm. Vapaan Taidekoulun kursseilla usean vuoden ajan.

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/leena-halonen

https://www.leenahalonen.fi/

Avajaiset sunnuntaina 22.5.2022 klo: 14-16
Näyttely avoinna 22.5-3.6.2022
Avoinna ke pe 12-17, la-su 12-16

Galleria Gjutars
Vanha Kuninkaalantie 6, Tikkurila
01300 Vantaa